Névjegy

A BÉKÉSCSABAI NEMZETKÖZI BÁBFESZTIVÁL TÖRTÉNETE

Békéscsabán 1962 óta voltak bábjátékos találkozók, különféle elnevezésekkel, mint pl. Országos Tájkonferencia, vagy Bábjátékos Napok. Ezen korai rendezvényekből nőtt ki a Nemzetközi Bábfesztivál, amely 1968 óta megrendezésre kerül Békéscsabán.

Békéscsaba városa a kezdetektől fogva a rendezvény szervezői mellé állt, ugyanis fontosnak tekintette a bábjátszást és úgy gondolta, hogy egy nemzetközi rendezvény hosszú távon – az idelátogató külföldi és hazai csoportok révén – öregbíti a város hírnevét. Különösen tette ezt azért, hiszen a városban a Napsugár Bábegyüttes, egy bábos szellemi műhely működött 1949-től. Ez az együttes 1964-től már nemzetközi hírnévvel és kapcsolatrendszerrel rendelkezett.

A csoport akkori vezetője Lenkefi Konrád (1936-1995) kezdeményezésére indultak a fent említett találkozók. A korai rendezvények azt bizonyították, hogy a város alkalmas nemzetközi fesztiválok megszervezésére, lebonyolítására. A Művelődési és Közoktatási Minisztérium – mérlegelve a rendezvény kedvező körülményeit, hasznosságát – hozzájárult ahhoz, (1967-ben) hogy Békéscsabán rendszeresen, kétévenként, majd (az 1974-es rendezőbizottság határozata értelmében) háromévenként legyenek nemzetközi bábfesztiválok. A békéscsabai rendezvények nemzetközi rangra emelését jelentősen elősegítette, hogy az UNIMA Nemzetközi Bábművész Szövetség vállalta a fővédnöki szerepet. 2005 óta a Bábegyüttes utódja a Békéscsabai Napsugár Bábszínház szervezi a fesztiválokat.

Már az I. Nemzetközi Bábfesztiválon (1968. június) megjelentek azok a vonások, amelyek meghatározták a későbbi fesztiválok jellegét, karakterét. A legmeghatározóbb vonás a gyermekorientáció. A meghívott bel- és külföldi bábszínházak gyermekek számára készült műsorokat mutattak és mutatnak be. A fesztivál kitárta kapuit a gyermekközönség előtt. A város, a városkörnyék és a megye gyermekei nagy számban vesznek részt a fesztivál rendezvényein, előadásain.

Jellegzetessé teszik a békéscsabai nemzetközi bábfesztiválokat a kiegészítő programok is. Rendszeresek az utcai bábjátékok, felnőtt előadások, koncertek, kiállítások, konferenciák

A békéscsabai fesztiválok mindig is lehetőséget biztosítottak arra, hogy a nemzetközi bábművész társadalom találkozhasson a művészek világhírű műveivel, vezető személyiségeivel. Így találkozhattak Szergej Obrazcovval, Prof. Dr.Jan Malikkal, Dr.Henryk Jurkowskival. Gyakran ülésezett a békéscsabai fesztiválok idején az UNIMA (a Nemzetközi Bábművész Szövetség) számos bizottsága.

Dr. Szilágyi Dezső mondta, az egyik nemzetközi bábfesztivál záróünnepségén: “a békéscsabai nemzetközi bábfesztiválok intézménnyé váltak, s elkezdték a maguk megismertetését a világban.” E megjegyzésben nincs túlzás, hiszen ha végigtekintünk az eddigi fesztiválokon megjelentek listáján, látni lehet, hogy jöttek Békéscsabára Európa csaknem minden országából, az Amerikai kontinensről, a Távol-keletről, de Új-Zélandról és Ausztráliából is bábjátékosok, megfigyelők. Mindemellett kétségtelen tény, hogy a békéscsabai nemzetközi fesztiválok a kezdettől napjainkig inspiráló hatással voltak a hazai bábművészekre is. Hiszen alkalmanként legalább 10 bábszínház képviselte a magyar színeket, s ezen együttesek egyike-másika jelentős nemzetközi sikereket könyvelhetett el magának a békéscsabai szereplését követően. Fesztiváljaink idegenforgalmi rendezvényekké váltak, a meghívott belföldi és külföldi bábegyütteseken túl rendszeresen nagy számú érdeklődő jelentkezett be, akik végigkövették az eseményeket.

A bábfesztiválok békéscsabai meghonosodása elsősorban – az élők közül már eltávozott – Lenkefi Konrád bábművésznek és az általa vezetett Napsugár Bábegyüttes folyamatos munkásságának köszönhető.