Történetünk

Mindig vannak, akik hisznek a mese erejében! 

Történt egyszer, még valamikor a múlt század derekán, hogy az ország keleti csücskében fekvő Békéscsaba városában összejött néhány gyermeklelkű felnőtt és úgy döntöttek, ők bizony mesélni és játszani fognak! Ez a maroknyi, igen kreatív csapat a bábjátékban találta meg az örömét, és mint kiderült, nem csak a magáét. Meséltek és játszottak, és a közönség kacagott, néha könnyezett, átélte a meséket! Egész családok hétvégi szórakozása volt a bábszínház! 

Végül híre ment a nagyvilágban, hogy igen ügyesek és mindenféle fesztiválokra hívták őket. De nem ám csak itthon, hanem az ország határain túl is. Ők voltak a Napsugár Bábegyüttes, élükön az igen tehetséges Lenkefi Konráddal. 

Egy szép napon gondoltak egy merészet és megszervezték az első Bábjátékos Találkozót. Szorgalmasak és kitartóak voltak, no meg persze igencsak találékonyak. Mögöttük állt az egész város, így miután minden próbát kiálltak, néhány év múlva már a Nemzetközi Bábfesztivál sűrűjében találták magukat, ami az Óperenciás tengeren innen és túl is nagyon híres lett. Jöttek a világ minden sarkából és szegletéből a bábosok, hogy megmutassák tudásukat és kapjanak egy kis ízelítőt a békéscsabai hangulatból. Mert itt bizony ilyenkor minden a bábszínházról szólt! Színes forgatagában alakult a város.

A bábegyüttesből azóta megalakult a Békéscsabai Napsugár Bábszínház és a Nemzetközi Bábfesztivál is felnőtt korba lépett már, de a mese nem ért véget! Két-három évente azóta is összegyűlnek a békési megyeszékhelyen a bábosok a nagyvilágból, és néhány napra a bábjátszás fővárosává varázsolják azt!

Ilyenkor aztán vannak itt óriásbábosok, marionett játékosok, papír – és árnyszínházasok, alternatívok és klasszikusok, hazaiak és külföldiek. A nézők pedig egyre gyűlnek és minden alkalommal örülnek, hogy itt a bábszínház nem csak a gyerekeknek szól, és a felnőttek is játszhatnak és mesélhetnek és kacaghatnak és sírhatnak is, ha éppen úgy tartja kedvük! 

Mert Békéscsabán hódít a báb!